Παιδικά νοσήματα

Παιδικά νοσήματα

Το ιατρείο είναι στην υπηρεσία κάθε παιδιού με αναπνευστικά προβλήματα. Με βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων και της συνεχούς, λόγω της ανάπτυξης, μεταβολής της αναπνευστικής λειτουργίας των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων.

Διακρίνεται από τη σημαντική γνώση της αιτιολογίας και της παθογένειας όλων των οξέων και χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού των βρεφών, παιδιών και εφήβων.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης και ερμηνείας δοκιμασιών αναπνευστικής λειτουργίας σε παιδιά, καθώς επίσης και η δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση παιδιατρικών αναπνευστικών παθήσεων.

 

Υπηρεσίες

Στο ιατρείο διενεργούνται δοκιμασίες ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας του παιδιού.

Μέσα από τις δοκιμασίες ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας, επιτυγχάνεται η διαγνωστική προσέγγιση των παιδιών με αναπνευστικό πρόβλημα, καθώς και η εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων.

Οι συχνές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού κυρίως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι και δεν εξελίσσονται απαραίτητα σε άσθμα.

Ο οικογενειακός παιδίατρος σε συνεργασία με τον ειδικό πρέπει να διαγνώσει εγκαίρως την ύπαρξη και το είδος της πάθησης ώστε να μην υπάρξει υπερδιάγνωση και κατά συνέπεια κατάχρηση φαρμάκων, ούτε όμως να διαφύγει η διάγνωσή του, με αποτέλεσμα τη μη διάγνωση της νόσου και την εμφάνιση των επιπλοκών της.

Παράλληλα, πραγματοποιείται η παρακολούθηση παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και παροχή συμβουλευτικής βοήθειας προς τον οικογενειακό παιδίατρο.

 

Ασθένειες

Στο ιατρείο αντιμετωπίζονται καθημερινά ποικίλα πνευμονολογικά νοσήματα κι αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα η ιατρός να διαθέτει την εμπειρία και τη γνώση που χρειάζεται για να ανταπεξέρχεται αποτελεσματικά στα περιστατικά που προκύπτουν.

Στόχος είναι η άμεση διάγνωση, με σκοπό την ομαλή επανένταξη του ασθενούς παιδιού. Κάθε πάθηση ή πρόβλημα του αναπνευστικού συστήματος, αντιμετωπίζεται και παρακολουθείται από την ιατρό η οποία και φροντίζει για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών της.

Ορισμένες από τις πιο συνήθεις ασθένειες που αντιμετωπίζονται στο ιατρείο, είναι:

Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα και η πνευμονία είναι από τις πιο συνήθεις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η οξεία βρογχίτιδα είναι μία αναπνευστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των βρόγχων δηλαδή των σωλήνων – αεραγωγών που μεταφέρουν τον αέρα προς και από τις κυψελίδες.

Χαρακτηρίζεται από υπεραιμία, οίδημα και αυξημένη παραγωγή φλεμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις συνυπάρχει και σπασμός των ελαστικών ινών που βρίσκονται στο τοίχωμα των βρόγχων.

Στα παιδιά, τις περισσότερες φορές προκαλείται από μία συνηθισμένη ίωση του αναπνευστικού – αυτό που αποκαλούμε «απλό κρύωμα».

Χαρακτηρίζεται από έντονο βήχα που αρχικά είναι ξηρός ερεθιστικός και σε 3 με 4 μέρες μετατρέπεται σε υγρό. Διαρκεί 8 με 10 μέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχει στένωση των βρόγχων.

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά σε αντίθεση με τους ενηλίκους και ιδίως τους καπνιστές. Λόγω των συχνών ιογενών λοιμώξεων στην προσχολική ηλικία, οι ιογενείς βρογχίτιδες είναι ιδιαίτερα συχνές και μερικές φορές, όταν συμβαίνουν αλληλοδιάδοχα, δίνουν την εντύπωση χρονιότητας.

Η πνευμονία είναι η μόλυνση των πνευμόνων από διάφορους μικροβιακούς παράγοντες και σε ορισμένες περιπτώσεις παρά την αντιβιοτική αγωγή εξελίσσεται βαριά και επιπλέκεται από συλλογή πυώδους υγρού μέσα στο θώρακα.

Η πνευμονία εκδηλώνεται με κοντό ξηρό βήχα, υψηλό πυρετό με ρίγος και μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο στο στήθος ή την κοιλιά.

Για τη διάγνωσή της πνευμονίας απαιτείται ακτινογραφία θώρακα. Στο νοσοκομείο αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή ενώ το πυώδες υγρό αφαιρείται με παρακέντηση ή με θωρακοσκόπηση.

Η έκβαση συνήθως είναι άριστη και δεν αφήνει κάποιο πρόβλημα ή ευαισθησία στους πνεύμονες του παιδιού.

Παιδικό άσθμα

Το άσθμα, η πιο συχνή χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας είναι μία φλεγμονώδης πάθηση των βρόγχων (δηλαδή των σωλήνων που μεταφέρουν τον αέρα στις κυψελίδες των πνευμόνων), που σχετίζεται με διάχυτη και ποικίλου βαθμού στένωση, με αποτέλεσμα ο αέρας να εισέρχεται και να εξέρχεται πιο δύσκολα.

Η στένωση των βρόγχων οφείλεται σε οίδημα, κολλώδη βλέννα και σύσπαση των λείων μυϊκών ινών που βρίσκονται στο τοίχωμά τους. Η στένωση αυτή υποχωρεί είτε αυτόματα είτε μετά από φαρμακευτική αγωγή.

Στους ασθενείς με άσθμα οι βρόγχοι έχουν χαρακτηριστικό την υπερβολική αντίδραση δηλαδή την υπεραντιδραστικότητα σε μια ποικιλία από περιβαλλοντικά ερεθίσματα όπως εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, χημικές ουσίες, κρύος αέρας, κ.λπ. Όταν αυτά έρθουν σε επαφή με τους βρόγχους προκαλείται βρογχόσπασμος και στένωση.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα του παιδικού άσθματος είναι:

  • συχνός διαλείπων βήχας,
  • συριγμός, δηλαδή ήχος γνωστός συνήθως σαν «γατάκια ή βράσιμο» που παράγεται κατά την εκπνοή,
  • δύσπνοια και
  • σφίξιμο ή πόνος στο στήθος.

Επιπλέον πιθανά συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά είναι:

  • η δυσκολία στον ύπνο λόγω βήχα,
  • τα παρατεταμένα επεισόδια βρογχίτιδας ή η αργή ανάρρωση από ιώσεις αναπνευστικού, και
  • η δύσπνοια ή η εύκολη κόπωση στην άθληση.

Τα παιδιά με άσθμα λαχανιάζουν πολύ γρηγορότερα από τους συνομηλίκους τους, αργούν να συνέλθουν με τη διακοπή της άσκησης, έχουν αυξημένο το αίσθημα κόπωσης και σχεδόν όλα τα «κρυολογήματα» έπειτα από λίγο κατεβαίνουν προς το στήθος.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι τα συμπτώματα του παιδικού άσθματος παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία και διακυμάνσεις μεταξύ των ασθενών και στον ίδιο τον ασθενή στην πορεία του χρόνου, από ήπια και ανεπαίσθητα μέχρι πολύ σοβαρά και επίμονα.

koutsokera

…………   Στο ιδιωτικό ιατρείο της Πνευμονολόγου Κουτσοκέρας Αλεξάνδρας στα Βριλήσσια, παρέχονται υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση της ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.  

   Τηλέφωνο Ιατρείου για Ραντεβού: 210.61.31.113