Παιδικό άσθμα

Παιδικό άσθμα

To άσθμα αποτελεί την πιο κοινή χρόνια αναπνευστική νόσο στα παιδιά. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη πάσχουν από άσθμα. Αν και είναι μια τόσο συχνή πάθηση, η διάγνωση του άσθματος στα παιδιά αποτελεί μία σημαντική κλινική πρόκληση. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει μία μοναδική εξέταση εκλογής που να θέτει τη διάγνωση.

 

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του άσθματος;

 • Βήχας
  Ο βήχας είναι συνήθως ξηρός και εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και κατά την άσκηση.
 • Συριγμός
  Είναι ένας υψίσυχνος ήχος, ακουστός συχνά χωρίς στηθοσκόπιο, σαν «σφύριγμα», που ακούγεται κυρίως στην εκπνοή
 • Δυσκολία στην αναπνοή
  Τα παιδιά με άσθμα εμφανίζουν συχνά επεισόδια δύσπνοιας. Συγκεκριμένα το παιδί που έχει δυσκολία στην αναπνοή αναπνέει γρήγορα, εμφανίζει εισολκές μεσοπλευρίων και σφαγής(δηλαδή ότι το δέρμα κάτω από τις πλευρές και στο λακκάκι του λαιμού πηγαίνει προς τα μέσα) και πολλές φορές μπορεί να είναι ανήσυχο, να μην μπορεί να μιλήσει ή να εμφανίζει και κόπωση.
 • Συσφικτικό αίσθημα στο στήθος
  Παιδιά μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας μπορεί να αναφέρουν αίσθημα βάρους στο στήθος ή πόνο στο θώρακα.

 

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν παραπάνω από ένα από τα ανωτέρω συμπτώματα. Δεν είναι απαραίτητο τα συμπτώματα να είναι συνεχή, μπορεί να εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις. Συχνά τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται με τις ιώσεις. Κύριοι εκλυτικοί παράγοντες του άσθματος αποτελούν επίσης η άσκηση, το γέλιο, τα διάφορα αεροαλλεργιογόνα(γύρεις, ακάρεα, τρίχωμα ζώων) ή ο κρύος αέρας. Δεν είναι σπάνιο, παιδιά με άσθμα να εμφανίζουν ταυτόχρονα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας ή ατοπικής δερματίτιδας. Γι’ αυτό η λήψη ενός εκτεταμένου ιατρικού ιστορικού είναι απαραίτητη. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού άσθματος ή ατοπίας θα πρέπει επίσης να αναζητείται καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη άσθματος.

 

Εκτός από το ιστορικό, σημαντικό ρόλο στη διάγνωση του άσθματος παίζει η λεπτομερής κλινική εξέταση του παιδιού. Παρόλα αυτά, μία φυσιολογική κλινική εξέταση δεν αποκλείει το άσθμα.

 

Τέλος, σπιρομέτρηση μπορεί να γίνει σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 5-6 ετών. Μία φυσιολογική σπιρομέτρηση όμως και πάλι δεν αποκλείει τη διάγνωση του άσθματος στα παιδιά.

 

Σε περίπτωση που ένα παιδί εμφανίζει ένα ή περισσότερα από τα ανωτέρω συμπτώματα θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια. Η αντιμετώπιση του άσθματος έχει στόχο τόσο την ανακούφιση των οξέων συμπτωμάτων του παιδιού όσο και τον μακροχρόνιο έλεγχο της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία νόσος που αντιμετωπίζεται με επιτυχία και το ασθματικό παιδί μπορεί να έχει μία φυσιολογική ζωή, χωρίς περιορισμούς.

koutsokera

…………   Στο ιδιωτικό ιατρείο της Πνευμονολόγου Κουτσοκέρας Αλεξάνδρας στα Βριλήσσια, παρέχονται υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση της ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.  

   Τηλέφωνο Ιατρείου για Ραντεβού: 210.61.31.113